Titel: Gammalt tillbaka var det en "slug" gumma i Gnarp, som hade "baradillern", och..

Meddelare: Sigrid Margareta Bergström  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Bränne

Gammalt tillbaka var det en "slug" gumma i Gnarp, som hade "baradillern", och det var grannarna missbelåtna med. Så en gång, då ett par karlar var bort på skogen och kolade, hittade de en baradiller-rusa. De samlade ihop nio olika slags lövved, gjorde därav eld, brände rusan och piskade under tiden elden. Käringen, som rådde om den, måste komma sättandes ända från Gnarp, och höll på springa ihjäl sig. Då hon, kom fram, ställde hon sig gränsle över elden och försökte piska ut den, och hon bad för Guds skull, att de skulle sluta piska.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen.